Αγαπητοί Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Ναύπλιο για τη φιλοξενία του σήμερα. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου, τις απόψεις της Αίγινας για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει αυτό το βήμα. Να συνεχίσουμε πάνω στα ίδια, ή να αλλάξουμε ελαφρώς πορεία και στόχο; Να ξανασκεφτούμε δηλαδή τις προτεραιότητές μας;
Σίγουρα, ο καθένας από εμάς θέλει να προστατέψει και να προαγάγει τα συμφέροντα του τόπου του. Άλλωστε, τοπικοί άρχοντες είμαστε. Τι σημαίνει όμως η φράση τα συμφέροντα του τόπου; Σημαίνει να ξαναεκλεγούμε δήμαρχοι εμείς ή να πάρουμε λεφτά και έργα για να δείξουμε στους συμπολίτες μας;
Προσωπικά πιστεύω ότι το συμφέρον του τόπου μας είναι η πνευματική αναβάθμιση των ανθρώπων του τόπου μας. Το να τους δώσουμε δηλαδή κίνητρο να μπουν και να συμμετέχουν σε μια πνευματική και πολιτιστική υπόθεση, που θα μας κάνει όλους λίγο καλύτερους, λίγο πιο σοφούς, λίγο πιο ανεκτικούς, και σε τελική ανάλυση πιο σύγχρονους, καλύτερους πολίτες… και εμάς βέβαια, καλύτερους δημάρχους.
Αν δεχτείτε την παραπάνω διαπίστωση, τότε κατευθείαν αλλάζει και η μέθοδος του πολιτεύεσθαι για εμάς. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το στόχο δεν είναι διά της απομόνωσης, πόσα θα κάνουμε εμείς, τι έργα θα φέρουμε στο νησί ή στην πόλη, πως θα αναδειχτούμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι με τη συνεργασία, με το άνοιγμα σε άλλους δήμους και δομές, με το πάντρεμα των ενδιαφερόντων και των ταλέντων των δικών μας δημοτών, με άλλους δημότες, από άλλες πόλεις που έχουν κάτι να πουν και πολλά να κάνουν.
Εδώ βασίζεται η πρότασή μας. Αν είναι να κάνουμε κάτι καλό για τους δήμους μας ο καθένας ξεχωριστά, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Η ισχύς εν τη ενώσει. Χρειάζεται να αφήσουμε τα μικρά που μας χωρίζουν, να ξεχάσουμε για λίγο τα στενά τοπικά μας συμφέροντα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας να συμμετέχουν, να βγάλουν τα ταλέντα τους, και τα ενδιαφέροντά τους. Τους συμπολίτες μας και κυρίως τα παιδιά των συμπολιτών μας.
Η ενέργεια με τις συναυλίες θα βοηθήσει. Θέλουμε κι άλλα σε αυτόν τον τομέα. Προτείνω εκδόσεις, και άλλες συνέργειες, και όταν κάποιος από εμάς θα κάνει μια γιορτή για τα διακοσάχρονα της επανάστασης, γιορτές που αφορούν τα επόμενα 10 χρόνια βέβαια, να συντονίζεται με τους άλλους. Μια πρόταση λοιπόν είναι αυτή. Να ορίσουν οι τρεις δήμαρχοι στους ανθρώπους που έχουν εμπιστευτεί τις γιορτές, σε τρεις ανθρώπους λοιπόν, να μιλούν μεταξύ τους και να συντονίζονται μέσα από κάποια επίσημη διαδικασία.
Έπειτα, έχουμε το ζήτημα του Καποδίστρια. Το ζήτημα που μας ενώνει και μερικές φορές μας χωρίζει. Ποιου την πόλη τίμησε περισσότερο ο κυβερνήτης; Αστείο ακούγεται και είναι. Κανενός την πόλη δεν τίμησε περισσότερο ο κυβερνήτης. Την Ελλάδα είχε στο μυαλό του, και όλοι οι Έλληνες ήταν στην καρδιά του. Όπως και οι Αιγινήτες και οι Ναυπλιείς και οι συμπατριώτες του οι Κερκυραίοι.
Αν δεχτούμε το παράδειγμά του, θα πρέπει τάχιστα και με σίγουρα βήματα να αλλάξουμε τη στόχευση των ενεργειών και των προτάσεών μας για τα επόμενα 10 χρόνια, τα οποία, όπως είπα πρέπει να τα πάμε μαζί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε εκδηλώσεις για να αναδείξουμε το μεγαλείο της ιστορίας των κτισμάτων και των ορόσημων, μερικές φορές και των χαλασμάτων που έχουμε στις πόλεις μας. Ας κάνουμε εκδηλώσεις με πανελλήνια στόχευση, με ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες, και επειδή η προσωπικότητα του κυβερνήτη ήταν τέτοια, γιατί όχι και με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον;
Εδώ και 14 χρόνια λειτουργούμε το δίκτυο πόλεων Καποδίστρια. Έχουν γίνει αρκετά βήματα, και οι άνθρωποί μας έχουν δουλέψει σοβαρά. Πάνω σε αυτή τη δουλειά πρέπει να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε, αλλάζοντας ίσως λίγο την κατεύθυνσή μας, με ένα πρώτο βήμα, όπως είπα στην αρχή.
Έχει γίνει η πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού για την πολιτιστική διαδρομή Καποδίστρια. Είναι μια σοβαρή πρόταση. Αλλά δε θα είναι για πάντα. Σήμερα έχουμε συμμάχους στο υπουργείο, αύριο μπορεί να μην είναι εκεί οι ίδιοι άνθρωποι. Τι χρειάζεται να κάνουμε γι’ αυτή την πρόταση, η οποία και καλή χρηματοδότηση μπορεί να φέρει για να γίνουν σοβαρά πράγματα, αλλά και εκ της φύσης της μπορεί να αλλάξει τη στόχευση προς το πιο μεγάλο, το πιο σπουδαίο, και το «μαζί».
Πιστεύω συγκεκριμένα, πως πρέπει άμεσα να βρούμε μια στενή ομάδα που θα προχωρήσει σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία. Σε αυτό θα πρέπει να δώσει ο κάθε δήμος τον καλύτερο ή την καλύτερή του και σίγουρα ένας από αυτούς ή και κάποιος από έξω, επαγγελματίας, να αναλάβει την τεχνική διεύθυνση του έργου και των συνεννοήσεων.
Χρειάζεται σίγουρα να βιαστούμε σε αυτό. Γι’ αυτό ως πρόεδρος του δικτύου αυτό το διάστημα, θα σας καταθέσω μαζί με τους συνεργάτες μου μια σχετική πρόταση.
Δύο λοιπόν είναι οι προτάσεις μου τις οποίες θέλω να επαναλάβω κλείνοντας:
Α) Να δημιουργήσουμε μια τριμελή επιτροπή η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων της επόμενης δεκαετίας με σκοπό να έχουν αυτές πανελλαδική εμβέλεια, να παντρεύονται μεταξύ τους όσο μπορούν, και να εμπλέκουν το δυνατό περισσότερο τους πολίτες μας, ακόμα και με μεγάλες εκδρομές, κοινές γιορτές, κοινές δράσεις.
Β) Να προχωρήσουμε ως Δίκτυο Πόλεων Ι. Καποδίστρια, σε μία συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού για τις Διαδρομές Ιωάννη Καποδίστρια και να τη θέσουμε τάχιστα σε λειτουργία, συνεννοούμενοι με το υπουργείο και θέτοντας το δυνατόν περισσότερο επαγγελματικά πρότυπα.