Μπείτε στο πνεύμα! – Αίγινα 2004-2024

Ο Δήμος Αίγινας προκειμένου να τιμήσει το Ολυμπιακό ιδεώδες πραγματοποίησε μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ομάδα Αθλητισμού Δήμου Αίγινας (ΟΜ.Α.Δ.Α.) έκθεση με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ιστορία τους από την αρχαιότητα έως και σήμερα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας από την Παρασκευή 2 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024. Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 3 Αυγούστου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι : “Μπείτε στο Πνεύμα” και ο υπότιτλος: “Αίγινα 2004-2024 20 χρόνια μετά”. Η βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική. Επίσης, τιμήθηκαν οι 21 συμμετέχοντες στη διαδρομή της φλόγας από το λιμάνι της Αίγινας έως το Ναό της Αφαίας για την Ολυμπιάδα Αθήνα 2004 και ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Γυμνάστρια κ. Αθανασία Λαμπρινού και ο κ. Γεώργιος Καρύδης. Στην λύρα του Απόλλωνα ο κ. Κλεώπας Θανάσης.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης των εγκαινίων η Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Αθλητισμού (ΟΜ.Α.Δ.Α) κ.Φανή Κομηνιάδη.

 

Παρακάτω θα δείτε το πρόγραμμα της έκθεσης και της εκδήλωσης που ακολούθησε.

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το ύψιστο αθλητικό – κοινωνικό γεγονός της ανθρωπότητας. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες δεν αφορά μόνο τους αθλητές αλλά όλη μας τη ζωή ! Με αφορμή την Ολυμπιακή χρονιά φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Ολυμπισμό με την  έκθεση «Μπείτε στο Πνεύμα».

Αφορά μια αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων , προσκαλεί τον επισκέπτη να μυηθεί στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο που ακολουθεί μια διαδρομή με τρεις βασικούς σταθμούς για την Ελλάδα:

– Τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία
– Την αναβίωσή τους στην Αθήνα το 1896 και
– Την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 2004

Γίνεται αναφορά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι 2024. Επίσης ξαναθυμόμαστε τη διαδρομή της φλόγας στην Αίγινα από το Λιμάνι μέχρι τον Ναό της Αφαίας το 2004. Στόχοι της έκθεσης είναι η γνωριμία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η προβολή και διάχυση των διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών του Ολυμπισμού ως πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο κόσμο.

Η έκθεση αποτελεί μία από τις δράσεις που υλοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας με την υποστήριξη του Δντη 2ου Γυμνασίου Αίγινας  κου Μπήτρου Γεώργιου και την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Λαμπρινού Αθανασίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας :«H Ολυμπιακή Εβδομάδα για το Παρίσι 2024» που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α . 

Η έκθεση εμπλουτίστηκε και πλαισιώθηκε από υλικό που διατέθηκε από Αθλητές και Συλλέκτες.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κου Ζορμπά Ιωάννη 
 
Σας καλωσορίζω στην έκθεση “Μπείτε στο Πνεύμα”, “Αίγινα 2004-2024 20 χρόνια μετά”. 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σύμβολο ειρήνης, συναδέλφωσης και αθλητικής αριστείας. Αποτελούν αξίες που οφείλουμε να τιμούμε και να προάγουμε μέσα από τις δράσεις μας. 
Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι τις αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε, όταν η χώρα μας φιλοξένησε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός το 2004. 20 χρόνια μετά στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στην ολυμπιακή ιστορία της Ελλάδας, στην άρτια διοργάνωση, που φέραμε εις πέρας αλλά και στο  ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας στο δικό μας νησί, την Αίγινα.  
Εύχομαι κάθε επιτυχία! 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κου Μαρίνου Νίκου
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα, παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί σήμερα, καθώς ενσωματώνουν αξίες όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η αριστεία. Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι Αγώνες προσφέρουν ένα μοναδικό πεδίο διεθνούς συνεργασίας και κατανόησης. Ως Έλληνες, έχουμε το καθήκον να διατηρούμε και να προωθούμε τον θεσμό που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, δείχνοντας στον κόσμο τη σημασία της κοινής προσπάθειας και του αθλητικού ιδεώδους. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, 20 χρόνια μετά τους Αγώνες της Αθήνας, μας υπενθυμίζει ότι η παράδοση αυτή, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, έχει τη δύναμη να ενώσει τους λαούς και να ενισχύσει το αίσθημα της παγκόσμιας κοινότητας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι αξίες που προωθούνται μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως η παγκόσμια ειρήνη, η συνεργασία, η αριστεία, ο σεβασμός και η ισοτιμία, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τη σύγχρονη κοινωνία και κρίσιμες για την οικοδόμηση ενός κόσμου βασισμένου στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.  

Ακολουθούν βίντεος που παρουσιάστηκαν στην έκθεση καθώς και φωτογραφίες.

 


Παραθέτουμε εντυπώσεις των επισκεπτών της έκθεσης “Μπείτε στο πνεύμα – Αίγινα 2004-2024.


Χαιρετισμός κ. Βούλας Ζυγούρη – Ολυμπιονίκης πάλης – Προέδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών:


Το βίντεο που μας έστειλε ο εμπνευστής και σχεδιαστής της Ολυμπιακής δάδας “Αθήνα 2004”, κ. Ανδρέας Βαρώτσος


Το βίντεο που δημιούργησε ο κ. Ανέστης Κορνέζος για την επέτειο των 20 ετών από την λαμπαδηδρομία του 2004 στην Αίγινα.


Το βίντεο της εκδήλωσης.


 

 

   

Share