ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟΚΕΝΤΗ

Επ’ αφορμή του τεσσαρακονθήμερου μνημόσυνου του καλού μας φίλου και συναδέλφου, Γιώργου Καλοκέντη, λίγα λογάκια στη μνήμη του, βγαλμένα από την καρδιά των Ουκρανών φίλων του:

Το ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον πολιτισμό, τον διακτίνισαν σε όλη την υφήλιο. Ο πόθος του να μιλήσει στον υπόλοιπο κόσμο για τα θέλγητρα της Αίγινας και της Ελλάδας γενικά, τον ωθούσε σε αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό. Τον σκοπό του να γνωρίσει την Αίγινα και την Ελλάδα στην αλλοδαπή, υπηρετούσε ο διεθνούς εμβέλειας σύλλογος «Ολβία πόλις», που ο ίδιος είχε ιδρύσει ορίζοντας αντιπροσώπους αυτού σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις (της Γερμανίας, της Λετονίας, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Κίνας).

Αναμφισβήτητα εξέχουσα θέση ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς με στόχο τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με την Αίγινα, είχε η Ουκρανία, μια χώρα όχι και τόσο γνωστή,με ιστορικές, ωστόσο, ρίζες που ανάγονται στον ελληνικό αποικισμό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και συγκεκριμέναστη χερσόνησο της της Κριμαίας. Η πολυετής του αγάπη για τη δεύτερη πατρίδα του, όπως ο ίδιος αποκαλούσε την Ουκρανία,ξεπήδησε από την προσωπική του φιλία με τον κ. Valery Tsybukh, έκτακτο πληρεξούσιο πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2014. Μαζί προέβησαν στα αποκαλυπτήρια προτομής του επιφανέστερου Ουκρανού ποιητή, Taras Shevchenko, στην Αθήνα.

Το επόμενο στάδιο της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του ελληνικού και του ουκρανικού έθνους αποτέλεσε η υπογραφή-από ελληνικής πλευράς εκ του τότε δημάρχου, Θεοδόσιου Σακκιώτη-, συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ της Αίγινας και της πόλης του Starobeshevo. To Starobeshevo είναι ελληνική αποικία στην ουκρανική περιφέρεια Donetsk, όπου γηγενείς Έλληνες διατηρούν ακόμη την κουλτούρα και τις παραδόσειςτους, διδάσκοντας και Νέα Ελληνικά σε τοπικό σχολείο. Δυστυχώς, από τη χρονική στιγμή της κατάληψης του Donetskαπό τον ρωσικό στρατό, ο σύνδεσμος αυτός έχει απολεσθεί.

Την Οδησσό, ξεχωριστή για τους Έλληνες ουκρανική πόλη, τηνεπισκεπτόταν συχνά με Έλληνες φίλους, καθώς αυτή συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς. Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με έδρα την Οδησσό και με επικεφαλής τον κ. Παραδεισόπουλο, που οργάνωνε τις εκδρομικές περιηγήσεις, διατηρεί αρχείο των εκδοθέντων βιβλίων που είχαν δοθεί ως δώρα στους Έλληνες επισκέπτες, φίλους του Γιώργου. Η ίδια η Ελληνική Επανάσταση της οποίας την επέτειο γιορτάζουμε του χρόνου, ξεκίνησε εκεί. Γι’ αυτό και ο Γιώργος επισκεπτόταν επανειλημμένως την πόλη ύστερα από πρόσκληση του ευεργέτη επιχειρηματία, Παντελή Μπούμπουρα, ο οποίος αναδομεί την Οδησσό και παράλληλα υποστηρίζει της ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ουκρανία. Μια τέτοια εκδήλωση ήταν και το άνοιγμα του Ελληνικού Πάρκου στην Οδησσό.

Ο Γιώργος Καλοκέντης μετακλήθηκε από διάφορα πανεπιστήμια της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, καθώς και της πόλης Χάρκοβο για να κάνει διαλέξεις ελληνικής αρχιτεκτονικής σε φοιτητές. Στα πανεπιστήμια αυτά συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, Taras Shevchenko, στο οποίο φιλοξενήθηκε από το τμήμα Ελληνιστικών Σπουδών, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Κιέβου και το Πανεπιστήμιο Αστικής Οικονομίας του Χάρκοβο. Στις διαλέξεις του μιλούσε για τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Κλασικής Ελλάδας, αναδεικνύοντας ενθουσιωδώς και με περισσή αγάπη τον Ναό της Αφαίας. Το 2018, ξενάγησε μια αποστολή μαθητών και καθηγητών από το Χάρκοβο στο νησί μας (όπως άλλωστε το είχε κάνει πλείστες φορές απευθυνόμενοςτόσες άλλες διεθνείς αποστολές), ανταποκρινόμενος ταυτόχρονα και στους ρόλους του δασκάλου αλλά και του φιλόξενου οικοδεσπότη.

Αγαπούσε ιδιαίτατα το Κίεβο, όχι μόνο ως μία όμορφη πράσινη πόλη με πάρκα στις όχθες του Δνείπερου αλλά και για την μεγαλοπρέπεια των μνημείων του που ανήγειραν Έλληνες, όπως η Λαύρα του Κιέβου και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας. Ευαρεστείτο να λέγει ότι σε ό,τι όμορφο έχει να επιδείξει το Κίεβο, οι Έλληνες έχουν βάλει ένα χεράκι.

Μόλις την άνοιξη του περασμένου έτους συνέβαλε αποφασιστικά στη διοργάνωση της έκθεσης « Ηχώ της Ελληνικής Αρχαιότητας» – Ακροκέραμα της Συλλογής του Βασιλείου Τσίτουρα, η οποία έλαβε χώρα με τη συνδρομή του συλλόγου «Ολβία πόλις», και υπό την αιγίδα και χορηγία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία.

Ο Γιώργος εμφορείτο από τη διακαή επιθυμία να μιλάει για την όμορφη χώρα του στους φίλους του, τους συγγενείς τους και όλους όσοι συμμερίζονταν αυτή του τη φιλοπατρία, ενώ μέρος της καρδιάς του παραμένει ες αεί στην Ουκρανία.

Τέλος, θα ήταν άδικο να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι και πολλοί άλλοι προορισμοί τους οποίους επισκέφθηκε με το ίδιο αυτό όραμα διεκδίκησαν την αγάπη του, μεταξύ των οποίων και η πόλη Lishui της ανατολικής Κίνας με την οποία επίσης έχει αδελφοποίησει το νησί μας, και επίσης ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο των γραμμάτων και τον τεχνών ανέδειξαν την Ελλάδα και την Αίγινα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό χάρη στη διαμεσολάβησή του και την ξενάγησή τους από αυτόν στον τόπο μας. Αιωνία η μνήμη του!

Η Μεγάλη Οικογένεια του Δήμου Αίγινας!

Επιμέλεια κειμένου: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΘΕΡΙΝΟΣ

Share