ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ – ΑΙΓΙΝΑ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνει εκδήλωση στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη. 

Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα προσφέρει  την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στην οικία – εργαστήριο του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του. 

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Το εμβληματικό σπίτι-ατελιέ στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70.

Μετά την περυσινή, επιτυχημένη, πλατιάς αποδοχής από τον κόσμο εκδήλωσης με τζαζ αναγνώσεις, μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή επανέρχεται, αυτήν τη φορά μεταφράζοντας στη γλώσσα της τζαζ, τη μουσική του δασκάλου τους, και όχι μόνο, Βασίλη Τσιτσάνη. 
Ο στέρεος “blue note” ήχος της τζαζ, είναι το όχημα γι’ αυτό το ταξίδι. 
Θα ακουστούν πασίγνωστα κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως πάντα με τη φιλοδοξία να είναι 100% τζαζ και 100% Τσιτσάνης.

Παράλληλα, στους εσωτερικούς χώρους του εργαστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη .

Μουσική εκδήλωση: 
Dimitris Kalantzis quartet
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο.

Τόπος: Οικία – εργαστήριο Γιάννη Μόραλη στην περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πότε: Σάββατο 7.9.24. Ώρα 21.00

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6944440829 (Χριστίνα Μόραλη)
Επιμέλεια: Χριστίνα Μόραλη, Κατερίνα Γλύκα, Νίκη Δάφνη, Άγγελος Μωρέτης

Share