3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ
Διάλεξη: Άτομα με αναπηρίες: Ενσυναίσθηση, Ισότητα και συμπερίληψη στο χώρο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού
Το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης
Ο Δήμος Αίγινας και η Αντιδημαρχία Αθλητισμού, στο πλαίσιο της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσω της Δημοτικής Επιτροπής για τον Αθλητισμό (ΟΜ.Α.Δ.Α) σε συνδιοργάνωση με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, μια ξεχωριστή εκδήλωση με στόχο την προώθηση της ενσυναίσθησης, της ισότητας και της συμπερίληψης στον τομέα της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 16:30 στην αίθουσα τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας. Η δράση είναι παράλληλη και με άλλα σχολεία από όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού και είναι ανοικτή για το κοινό.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αλέξανδρος – Σταμάτιος Αντωνίου, Καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αντωνίου, με πλούσιο επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο, θα μιλήσει για τη σημασία της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που προσφέρουν η εκπαίδευση και ο αθλητισμός για την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών.
Πληροφορίες για τον Κεντρικό Ομιλητή (Βιογραφικό)
O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Καθηγητής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ με πτυχία στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία, μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Εd., M.Phil.) και τρία Διδακτορικά στην Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία και το Management στη Μ. Βρετανία (UMIST & University of Manchester) και το ΕΚΠΑ.
Επίσης, έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική έρευνα στην Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής/ΕΚΠΑ. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν: 11 βιβλία και άνω των 250 επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Έχει τη διεύθυνση δύο επιστημονικών σειρών και είναι επιμελητής 22 επιστημονικών τόμων στα
αγγλικά και ελληνικά μαζί με διεθνώς διακεκριμένους καθηγητές, όπως τους Sir C. Cooper, C. Spielberger και H. Eysenck και με συμμετοχή άνω των 300 πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών παγκοσμίως.
Έχει διατελέσει: α) Διευθυντής του Οργανισμού «Επάνοδος» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, β) Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), γ) Αξιολογητής προγραμμάτων υποτροφιών του Ι.Κ.Υ. (εσωτερικού & εξωτερικού), ε) Μέλος Δ.Σ. Κοινωφελών Ιδρυμάτων κ.ά. Σήμερα, είναι: 1) Διευθυντής του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» ΕΚΠΑ, 2) Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής-Οργανωσιακής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, 3) Υπεύθυνος Προγραμμάτων E-learning σε θεματολογία κυρίως Ψυχολογίας & Εκπαίδευσης, 4) Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Ζαννείου Προτύπου ΓΕΛ, 5) Αν. Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων Στερεάς Ελλάδας, 6) Συντονιστής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του ΥΠΑΙΘ για την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ, 7) Εθνικός συντονιστής του ΥΠΑΙΘ στο European Agency for Special Needs and Inclusive Education κ.ά.
Ελάτε να μοιραστούμε ιδέες, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να προωθήσουμε έναν κόσμο, όπου η ενσυναίσθηση και η αλληλοκατανόηση κυριαρχούν.
Ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Αθλητισμού κ.Νίκου Μαρίνου
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μου φίλοι,
Σήμερα, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στέκομαι μπροστά σας με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξίας. Ευθύνης, γιατί η αναπηρία δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο, αλλά μια πραγματικότητα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αισιοδοξίας, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, έχουν ίσες ευκαιρίες.
Η αναπηρία στην κοινωνία
Η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οποτεδήποτε στη ζωή του. Ωστόσο, η κοινωνία μας συχνά αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία με προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αναπηρία δεν είναι ένα εμπόδιο, αλλά μια διαφορετικότητα. Κάθε άτομο με αναπηρία έχει τα δικά του ταλέντα, τις δικές του δυνατότητες και τις δικές του προσδοκίες. Είναι δικαίωμά τους να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Η αναπηρία στα σχολεία
Τα σχολεία αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Είναι εκεί που διαμορφώνονται οι χαρακτήρες, καλλιεργείται η κριτική σκέψη και αναπτύσσονται οι δεσμοί φιλίας. Είναι απαραίτητο τα σχολεία μας να είναι προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των αναγκών τους.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλα τα παιδιά θα νιώθουν ασφαλή, αποδεκτά και ενθαρρυμένα να αναπτύξσουν τις δυνατότητές τους. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την κοινωνική ένταξη και την αυτονομία των ατόμων με αναπηρία.
Η αναπηρία στον αθλητισμό
Ο αθλητισμός είναι μια πανίσχυρη δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και μια πηγή υγείας και ευεξίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για τους “υγιείς”.
Άτομα με αναπηρία μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο αθλητισμός μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ενταχθούν σε ομάδες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας για την συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Τον Δντή και το Σύλλογο διδασκόντων του Α’ Δημοτικού Σχολείου για την φιλόξενη αίθουσα. Τον αγαπητό Καθηγητή Δρ.Αντωνίου για την τιμή που μας έκανε να έρθει να μας μιλήσει, τον επίσης αγαπητό Δρ.Βασιλείου που και αυτός μας έβαλε πιό μέσα στο θέμα,τους συνεργάτες μου στη Δημοτική Επιτροπή για τον Αθλητισμό αλλά και τον Δήμο Αίγινας και βέβαια την Saronic Ferries που πάντα είναι κοντά μας δείχνοντας την ευαισθησία της σε τέτοια σοβαρά, για την κοινωνία μας, θέματα.
Αγαπητοί μου,
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία και να δεσμευτούμε για έναν κόσμο πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό.
Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου τα άτομα με αναπηρία θα έχουν ίσες ευκαιρίες, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα σε όλους τους τομείς της ζωής.
Ας κάνουμε την αναπηρία ένα θέμα που μας ενώνει και όχι ένα θέμα που μας χωρίζει.
Σας ευχαριστώ.
Το βίντεο της εκδήλωσης:
Φωτογραφίες από την εκδήλωση: