ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αίγινα 5/12/2016
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2016 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο , όπου συμμετείχε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης , ο οποίος στην εισήγησή του κατά την συζήτηση , για πρώτη φορά , ξεχωριστής ενότητας με αναφορά στους νησιώτικους Δήμους , κατέθεσε τις σκέψεις και τούς προβληματισμούς του ,αναφερόμενος στα ειδικότερα θέματα που αφορούν τη νησιώτικη πολιτική , την άνιση κατανομή ΣΑΤΑ σε πληθυσμούς που αυξομειώνονται εποχιακά ( όπως είναι η Αίγινα ) , την έλλειψη διοικητικής υποστήριξης και του απαραίτητου προσωπικού όπως και υλικοτεχνικής υποστήριξης
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές και 380 σύνεδροι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης , οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων.
Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 2016.
Εκτός από τα θεματικά συνέδρια υπήρξε συστηματική δουλεία και από τις ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην ΚΕΔΕ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας αποτελεί τον οδηγό για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο»
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου υπερψηφίστηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τα οικονομικά των Δήμων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κινητικότητα, το προσφυγικό και την καταστατική θέση των αιρετών.
Επίσης με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
- Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
- Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
- Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
- Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
- Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης αποχώρησης από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
- Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.